Te vagy a tánc, a tánc pedig az élet (Az utolsó tangónk – kritika)

MEGOSZTÁS

az-utolso-tangonk-630x420

German Kral dokumentumfilmje Argentína legismertebb tangótáncosairól szól. María Nieves Rego és Juan Carlos Copes nagy művészek, akik újraértelmezték a tangó művészetét, ám a róluk készült film nem erről szól, hanem megismertet minket a szerelem és a szenvedély titkos dimenzióival.

A közmegbecsülésnek örvendő María és Juan Carlos még egészen fiatal korukban találkoztak, utána pedig közel ötven évig táncoltak együtt és sokáig a magánéletben is egy párt alkottak. Minden bizonnyal övék az egyik legviharosabb kapcsolat a tánc világában. Viszonyukban és művészi fejlődésükben a szeretet és a gyűlölet is egyforma mozgatórugóként működött. German Kral dokumentumfilmje pedig tulajdonképpen arra keresi a választ, hogy hogyan is lehet megélni, illetve egészen pontosan túlélni, egy ilyen szoros kötelék felbomlását.

A film egyértelműen María szempontjából meséli el a történetet, hiszen ha úgy vesszük ő az igazi vesztese ennek a több évtizedes kártyapartinak, amiben végső soron egyedül az ő szíve volt a tét. Copes világ életében nagy nőcsábász hírében állt, soha nem állt ellen a kísértésnek. María viszont annyira szerette, hogy nem volt képes távol maradni tőle. Az idős asszony részletesen elmeséli élettörténetét, amit Kral megható és csodaszép táncos betétekkel rekonstruál a nézők számára. Ezeket fiatal táncosok adják elő és megjelenítik bennük a legendás páros életének fontosabb momentumait. Éppen ezért nem is nevezhetjük hagyományos értelemben vett dokumentumfilmnek a direktor munkáját, jobban hasonlít inkább fikcióhoz. A táncos jelenetek megszépítik, felmagasztalják és elmossák a múlt fájó emlékeit.

Ha a díszes körítés nélkül nézünk a csodálatos veterán táncosnőre, akkor tulajdonképpen nem látunk mást, mint egy megtört asszonyt, aki nem képes túllépni a fájdalmán, amit a szeretett férfi okozott neki. Hiába mondja a kamerába, hogy ő csak erősebb lett ettől, folyamatosan látszik a szemében a fájdalom. Ez egyébként a vele készült egyik interjúban fájdalmasan a felszínre is tör. Nagyon megindító látni, ahogyan ez a szenvedélyes szerelem megmutatja minden aspektusát és María akarata ellenére is elénk tárul igazi sorsa és leplezetlen érzései.

Ezek mögött az érzelmek mögött a művészi elhivatott csak másodlagos lehet, bár ha úgy vesszük María számára maga Juan Carlos volt a tánc, a tánc pedig maga volt az élet.

Te vagy a tánc, a tánc pedig az élet (Az utolsó tangónk – kritika)María Nieves Rego és Juan Carlos Copes nagy művészek, akik újraértelmezték a tangó művészetét, ám a róluk készült film nem erről szól, hanem megismertet minket a szerelem és a szenvedély titkos dimenzióival.7SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)7.2

The post Te vagy a tánc, a tánc pedig az élet (Az utolsó tangónk – kritika) appeared first on Rated.hu.