Szemet gyönyörködtető fantasy (Warcraft: A kezdetek – kritika)

MEGOSZTÁS

clipboard01_2drz.1920

Annyi biztos, hogy a World of Warcraft moziváltozata nem fog filmtörténelmet írni, a nagyszabású produkció ennek ellenére mégis izgalmas, látványos és mérhetetlenül szórakoztató. A rajongók javarészt elégedettek lehetnek Duncan Jones munkájával, ami azok számára is maximálisan élvezhető, akik egyáltalán nem ismerik a Warcraft univerzumot. Vajon kell ennél több egy kasszasikerhez?

Rögtön az elején kénytelen vagyok leszögezni, hogy gyakorlatilag semmit sem tudok a Warcraft világáról. Leragadtam Frodónál meg a gyűrűnél és nem ástam magam mélyebbre annak ellenére, hogy Tolkien munkáját szinte istenítem. Az a pár általános információ, ami a birtokomban van, a férjemtől származik, aki a rohanva elfogyasztott reggeli kávé mellett okított ki a WoW-ról, miközben én szénné égettem a pirítósokat. Összehasonlító elemzést tehát nehezen adhatnék a játékról és a filmről, mert nem lenne túl hiteles.

Annak ellenére, hogy eddig abszolút hidegen hagyott ez a játék, nagyon jól szórakoztam a filmen. Teljesen magával ragadott ez a lebilincselő világ, és a benne élő mesebeli teremtmények. Laikusként is belefeledkeztem a történetbe, ami szerencsére nem esett abba a hibába, hogy csak a játék látványvilágára koncentráljon, hanem komplex, jól megírt háttérként szolgál a szereplők egyéni sorsának.

Azeroth birodalmának félelmetes veszéllyel kell szembenéznie, amikor egy addig számukra teljesen ismeretlen faj, az orkok vad hordái szabadulnak rá a békében élő szövetségre. Az orkoknak nincs vesztenivalójuk, mert saját világuk elpusztult, ezért mindenáron új hazát kell találniuk. Varázslójuk, a kegyetlen Gul’dan, nem válogat az eszközökben, ha a túlélésről van szó és olyan félelmetes erőket idéz meg a harchoz, amiket talán még maga sem tud irányítani. Durotan, a vérfarkas klán vezetője nem bízik a kegyetlen mágusban és népe érdekében szövetségre akar lépni az emberek királyával. A békéhez vezető út azonban ennél sokkal kanyargósabb, mert az elszabadult gonosz erők beférkőznek az emberek soraiba is és már nem tudni, hogy ki a barát és ki az ellenség.

A sztori persze ennél jóval összetettebb, elég hosszú volna részletesen kifejteni és természetesen spoilerezni sem akarnék. Az alkotók a forgatókönyvhöz a Warcraft regényekből a Horda felemelkedését és Az utolsó őrizőt vették alapul és gyúrták saját történetté. A művelet kiválóan sikerült, mert a sztori élvezetes és jól követhető. Egyetlen hibájaként csak azt lehetne megemlíteni, hogy talán egy kicsit túl sok dolgot szeretne egybesűríteni, ezért pár kérdés megválaszolatlan marad a film végére. Ez persze így csodásan magában hordozza a számtalan folytatás lehetőségét, ami viszont egyáltalán nem baj.

Mivel a rendező, Duncan Jones a karakterekre és a történetre helyezi a hangsúlyt ezért a film nincs telezsúfolva csatajelenetekkel, ettől azonban ne menjen el a kedvük a rajongóknak, mert így is akad a filmben jó pár izgalmas harci epizód, amitől vizet csavarhatunk a karfából. Pláne, ha IMAX-ben nézzük, ami minden bizonnyal feledhetetlenné fogja tenni az élményt.

A motion capture technikával készült film lényei fantasztikusan mutatnak így a vásznon. Az orkok kimunkálása például tényleg hihetetlenül részletgazdag és a többi varázslatos lény is kifejezetten élethű lett.

Ugyanez mondjuk elmondható számos más hasonló technikával készült filmről is, ezért nem mondanám, hogy a Warcraft alapjaiban fogja megrengetni a filmgyártásnak ezt az ágát, de mindenesetre nagyon mutatós és szemet gyönyörködtető darab.

Tehát a Warcraft filmek első darabja (hiszen egyértelműen lesz még folytatás) nagyon jól sikerült. Bár az is lehet, hogy a megrögzött rajongók vitatkoznának ezzel a kijelentéssel. Vigasztalja őket a tudat, hogy a már jól ismert játékélmény helyett egy kiváló és véleményem szerint sokkal izgalmasabb történetet kapnak cserébe, ami még rengeteg lehetőséget rejt magában. Hiszen ilyen egy igazi kasszasiker!

Szemet gyönyörködtető fantasy (Warcraft: A kezdetek – kritika)Annyi biztos, hogy a World of Warcraft moziváltozata nem fog filmtörténelmet írni, a nagyszabású produkció ennek ellenére mégis izgalmas, látványos és mérhetetlenül szórakoztató.7.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)7.0

The post Szemet gyönyörködtető fantasy (Warcraft: A kezdetek – kritika) appeared first on Rated.hu.