Suburbicon (kritika)

MEGOSZTÁS

A George Clooney és a Coen-fivérek által megálmodott Suburbicon, a felszínen egy csendes, békés ötvenes évekbeli külváros, ahová az ember szívesen beköltözne, de a rendezett kertvárosi kertek mögött megbúvó indulatok kezdenek a felszínre törni.

Gardner Lodge (Matt Damon) feleségével és egy szem fiával éli hétköznapi életét, míg egy este betörnek a családi házba. Az idegenek felbukkanása nem várt fordulatokat eredményez a família életében. Gardner azonban nem riad vissza mocskosabb eszközök bevetésétől sem, hogy megvédje családját, és addigi kemény munkával felépített életét.

A tökéletes kisvárosi miliő kulisszái mögött, hamar felsejlik az emberi természet sötét oldala, amikor az ember a saját érdekeit minden eszközzel érvényre juttatja, áthágva a törvényi és erkölcsi normákat is. Gardner Lodgeot és egész családját elkábítják egy értelmetlennek tűnő betörés során. Mikor magukhoz térnek szembesülniük kell a szomorú valósággal, a ház asszonya Rose (Julianne Moore) belehalt a kloroformmérgezésbe. A rémült kisfiú Nicky (Noah Jupe), és elkeseredett apja segítségére siet Margaret (Julianne Moore) az elhunyt feleség ikertestvére. Eközben az emberek szemében, a szomszédságba újonnan beköltözött színesbőrű család válik a tragédia első számú kivált okává. Ahogy Gardner egyre mélyebbre süllyed elkeseredett küzdelmében, hogy családja idilli életét helyreállítsa, úgy fokozódik a gyűlölet a szomszédos Mayer családdal szemben. Ahogy az események eszkalálódnak, úgy csúszik ki egyre inkább az irányítás szereplőink kezéből.

George Clooney nem csak rendezője hanem társforgatókönyvírója is a filmnek. Mégis sokkal inkább a Coen-fivérek stílusa érződik a végeredményen. Matt Damon nem a tőle megszokott jólfésült akcióhős figuráját hozza. Látszik is a játékán, hogy mennyire élvezi a negatív főhős sokkal összetettebb karakterét, mint az örökké jóképű, még véresen is vonzó jófiú szerepét. Julianne Moorenak ez a kettős szerep mondhatni ujjgyakorlat volt. Noah Jupe nagyszerűen alakítja az elkeseredett, a körülötte lévő felnőttekben egyre kevésbé bízó Nicky karaterét. Ő az egyetlen szerethető szereplője a filmnek, de ifjúkora miatt neki van a legkevesebb befolyása az eseményekre, ezért végig izgulunk érte, hogy legalább ő épen keveredjen ki az egyre durvább és szövevényesebb körülmények hálójából. A biztosítási ügynököt, Rogert alakító Oscar Isaacnak kisebb, de annál jelentőségteljesebb szerep jutott, Julianne Moore-ral közös jelenetük a film egyik csúcspontja.

A gyönyörű és korhű díszletek, illetve jelmezek, és a színészek zseniális játéka ellenére a film végén mégis hiányérzete támad az embernek. Mintha ez a történet nem lett volna teljes egészében elmesélve és befejezve. Clooney a saját maga által magasra tett rendezői mércéjét ezúttal csak alulról súrolta.

Suburbicon (kritika)A gyönyörű és korhű díszletek, illetve jelmezek, és a színészek zseniális játéka ellenére a film végén mégis hiányérzete támad az embernek. Mintha ez a történet nem lett volna teljes egészében elmesélve és befejezve. Clooney a saját maga által magasra tett rendezői mércéjét ezúttal csak alulról súrolta.6.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)5.1

The post Suburbicon (kritika) appeared first on Rated.hu.