Pusztító erejű thriller (Éjszakai ragadozók – kritika)

MEGOSZTÁS

Academy Award nominee Jake Gyllenhaal portrays Tony Hastings in writer/director Tom Ford’s romantic thriller NOCTURNAL ANIMALS, a Focus Features release.
Credit: Merrick Morton/Focus Features

Az éjszakai ragadozók egy olyan stílusos thriller, amilyet mostanában nem nagyon láthattunk. A hangsúly a stíluson van, mert Tom Ford rendező ehhez ért igazán, tekintve, hogy volt már ő az Yves Saint Lauren és a Gucci márkák kreatív igazgatója is, sőt, a saját nevével ellátott ruhakollekciók és parfümök miatt is nagy respektje van a divatvilágban. Rendezőnek sem utolsó, amit a 2009-es Egy egyedülálló férfivel jelzett, most pedig egy elég intenzív thrillerrel erősíti meg ezt a tényt.

nocturnal

Susan Morrow (Amy Adams), aki egy művészeti galéria egyik vezetőjeként fényűző, de elég sivár életet él ideje nagyrészét üzleti úton töltő férjével, egy nap különös csomagot kap. A küldemény egy regényt tartalmaz, melyet az előző férje, Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal) írt és postázott számára. A férfi arra kéri Susant, hogy olvassa el a könyvet – melyet név szerint neki ajánlott -, majd utána találkozzanak, amire már nem került sor közel 20 éve lezajlott válásuk óta egyszer sem. Az erőszakos regényt olvasva Susan ráismer saját fiatalkori énjére, kapcsolatára volt férjével és egyre inkább rájön, ez a könyv egy bosszú az által elkövetett dolgok miatt.

Egyszerre két teljesen külön szálon futó történetet követünk végig, ráadásul mindkettő lebilincselően érdekes. Egyrészt Susan megromlott házasságába kapunk bepillantást, másrészt az Edward által írt regény sztorija is a szemünk előtt pörög. Utóbbi egy borzasztóan sokkoló drámát és annak következményeit járja körül. Érdekes módon Jake Gyllenhaalt a regény szereplőjeként is láthatjuk, aki családjával az éjszaka közepén zűrös társaságba botlik a semmi közepén, és persze érezzük, itt csak nagyon rossz dolgok történhetnek. Ray Marcus (Aaron Taylor-Johnson) és bandája elrabolja Tony családját, megtalálásukban pedig Bobby Andes hadnagy (Michael Shannon) próbál a segítségére lenni akkor is, amikor már törvényes eszközökkel nem lehet igazságot tenni.

A film az első pillanattól kezdve erős képekkel taglóz le és szerencsére ez mindvégig az egyik nagy erénye marad az Éjszakai ragadozóknak. Ráadásul nem csak a tökéletességre hajazó Tom Ford, vagy a sztori miatt lehet agyon dícsérni az alkotást, hanem a szereplők miatt is. Amy Adams az Érkezésben is zseniálisat alakított és annak ellenére, hogy itt meglehetősen más oldalát ismerjük meg, ugyancsak letaglózó. Gyllenhaal szintén, de az ő esetében ez már abszolút megszokott. Aki viszont élete alakítását nyújta, az nem más mint Aaron Taylor-Johnson. Őt sokan nem is ismerik fel elsőre, mondjuk nem is csoda, a Ha/verben fele ennyire sem volt férfias még. Egész erős dolgokat is bevállal a filmben és ezek után tényleg elvárható lenne, hogy több drámai szerepben tűnjön fel.

aaron-taylor-johnson

Ford remek érzékkel vitte filmre az eredetileg Austin Wright által írt Tony és Susan c. regényt és sikerült úgy megjelnítenie a különböző szálon futó történeket, hogy ne menjenek egymás rovására. Mindenből pont a megfelelő adagot kapjuk és még csiszolt is az eredeti sztorin annak érdekében, hogy ne ússzanak a homályban egyes fejezetek.

Az Éjszakai ragadozók egy olyan stílusos thriller, amit véletlenül sem lehet a tucat kategóriába sorolni, de biztosan lesznek, akik nem nagyon tudnak mit kezdeni majd vele. Ami tény viszont: ez egy tanulságos mese arról, hogy mennyire törékeny és eldobható minden az életben. Nem könnyű elfelejteni és megnézése után még jó ideig érezzük a filmtől kapott gyomrost.

Pusztító erejű thriller (Éjszakai ragadozók – kritika)Tanulságos mese arról, hogy mennyire törékeny minden az életben és mennyire eldobható minden körülöttünk. Az biztos, hogy nem könnyű elfelejteni és megnézése után még jó ideig érezzük a filmtől kapott gyomrost.8.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)8.5

The post Pusztító erejű thriller (Éjszakai ragadozók – kritika) appeared first on Rated.hu.