Nyúl Péter (kritika)

MEGOSZTÁS

Beatrix Potter meséi igazi klasszikusnak számítanak, éppen ezért kifejezetten rizikós vállalkozás volt lerántani Nyúl Péterről a divatjamúlt kis kék kabátkát és átszabni a mai ízlés szerint. A művelet azonban nem is sikerülhetett volna jobban! A vásott nyúl kölyök felturbózott sztorija ugyanis az egyik legviccesebb animációs film lett, amit valaha készítettek.

Talán túlzásnak hangzik a fenti állítás, de aki beül erre a mesére, tényleg jobban teszi, ha előre számol egy keményebb fajta hasi izomlázzal, mert Will Gluck a rendező és forgatókönyvíró rendesen megdolgoztatja majd a rekeszizmokat. Én komolyan mondom nem is emlékszem már mikor nevettem ennyit egyhuzamban, de megkockáztatom, hogy még soha!

Nekem mindig is bejött Gluck spéci és őszinte humora, amit egyáltalán nem nevezhetünk szokványosnak. Remek példa erre a Barátság extrákkal, vagy a Könnyű nőcske, de a legjobb munkája egyértelműen a The Michael J. Fox Show, amiben pofátlanul és szemérmetlenül viccelődik a Parkinsonnal, de mindezt olyan okosan teszi, hogy egyszerűen fel sem merül az emberben, hogy ne lenne ildomos ezeken a durvább kategóriába eső poénokon nevetni. Gluck egyik legnagyobb erénye, hogy kerüli a modorosság és az álszentség minden formáját, ezért tudnak olyan emberközeliek lenni a munkái, még akkor is ha nevezetesen nyulakról van szó.

Nyúl Péter upgradelt meséjét sem hagyományos szemszögből láthatjuk, Beatrix Potter nyulacskái ugyan mindig is rakoncátlanok voltak, de Gluck igazi hiperaktív suhancokat faragott belőlük. Péter nyuszit és kis csapatát leginkább talán egy inzulin sokkot kapott tomboló gyerekhordához hasonlíthatjuk, akik a zsúron behabzsolt édességtől addig pörögnek az arcukon, amíg csatatérré nem változtatnak mindent, amit csak érnek.

Ezek a nyulak nem egyszerűen csak kicsit pajkosak, mint az átlag mesék rosszcsontjai. Ezek a nyulak hangosak, udvariatlanok, önzők, gonoszak, gúnyolódnak, már-már trollkodnak és a bosszúállás a kedvenc hobbijuk. Ezekben a nyulakban nincsen különleges képesség, és olyan rejtett tartalék, amitől majd megváltják a világot, ezek csak egyszerű, átlagos nyulak, a legvásottabb fajtából.

A gyerekeknek készült animációs filmek többsége manapság mindig megpróbál valamilyen fontos és jó értelemben világmegváltó (a korszellemet helyesen formáló) dologgal foglalkozni. A Szenilla nyomában például a sérült gyerekek elfogadását, a Coco a halál feldolgozását, a Zootropolis az önmegvalósítás fontosságát, a Vaiana pedig a lányok, a nők megváltozott szerepét és lehetőségeit tárgyalja. Ezek mind kifejezetten fontos, szükségszerű és dicséretes témák, amikkel igenis foglalkozni kell, hogy hassunk a gyerekek szociális érzékére, na meg nem utolsó sorban a szülőkére, akik remélhetőleg ugyanannyit tanulnak ezekből a mesékből, mint csimotáik. Ne feledkezzünk meg azonban a tiszta, önfeledt, tét nélküli szórakozásról sem, mert azért az is kell néha.

Nyúl Péter soha nem fogja megváltoztatni a világot, Péter egyedül az öreg és zsémbes Mr. McGregor (Sam Neill) kertjébe akar bejutni, hogy megbosszulja apukája halálát és nem mellékesen teletömje a pocakját répával és káposztával. Az ellenfelek napjai tehát kellemes, de főleg vicces Tom és Jerry szintű kergetőzéssel telnek, ám egy nap a vénséges McGregor szíve felmondja a szolgálatot és elviszi az örök vadászmezőkre a nagy fehér vijjogó fagyis kocsi. Péter és cimborái azonban nem örülhetnek túl sokáig, mert hamarosan megérkezik Londonból az ifjabbik McGregor (Domhnall Gleeson), aki rend, tisztaság és tulajdonképpen minden mániás, meg persze allergiás és igazából nincs is baja a vidékkel, csak undorodik tőle. A háború tehát ismét kezdetét veszi a kertért, na meg a bájos Bea (Rose Byrne) szívéért, aki a McGregor ház szomszédságában lakik és a nyuszik egyetlen szövetségese.

A történet tehát aranyos és kedves, a poénok pedig eszméletlenek. Pont olyan az egész, mint amikor egy csapat gyerek nyenyenyézve ugratja egymást az iskola udvarán, itt senki sem egyértelműen jó vagy rossz, de mindenkiben van jóság és ez az, amit Gluck nagyon okosan ki is hangsúlyoz. A gyerekek és a felnőttek is megtalálhatják saját vonásaikat a fékezhetetlen ebadta kis tapsifülesek között és kinevethetik egymást és persze saját magukat is, mert itt tényleg nincsenek határok, itt a móka uralkodik.

Jó példa erre az ominózus allergiás jelenet, amikor a nyulak szederrel dobálják meg a fiatal McGregort, aki rosszul is lesz és be kell adnia magának egy önbelövős injekciót. Abból a szempontból tényleg igaza volt a felháborodott szülőknek, hogy gyerek fejjel nem biztos, hogy elsőre, magyarázat nélkül értelmezhető a jelenet, mert a nyuszik tényleg gonoszságból, hebrencsségből dobálják meg ellenlábasukat pont azzal a gyümölccsel, amire az allergiás. Tényleg ne oktassuk már ilyenre a gyereket, mert ez igazán súlyos dolog és egyes esetekben halállal is végződhet!

Gluck el is ismeri és ki is javítja a hibáját, de elég tökös ahhoz, hogy ne futamodjon, meg és ne vágja ki az eredeti jelenetet a filmből. Pár plusz mondat betoldásával azonban remekül elmagyarázza, hogy miért kell vigyáznunk allergiás pajtásainkra és még arra is van ideje, hogy fricskát adjon a dühös kommentelőknek, na meg azoknak, akik az allergiát valamiféle úri huncutságnak, nem létező dolognak tartják. Csillagos ötös megoldás, csak gratulálni lehet hozzá!

A film élő szereplői nagyon természetesen illeszkednek az animált környezetbe, ami kifejezetten szemet gyönyörködtető. A nyuszik és más kisállatok külleme is kifejezetten élethű, szóval a látványra egyáltalán nem lehet panasz.

A színészek közül egyértelműen Domhnall Gleeson viszi el a pálmát, akit már a Star Wars karót nyelt Hux tábornokáért is csak imádni lehetett, most is ezt a figurát hozza, csak persze kicsit kedvesebben és lágyabban. Sam Neill úgy látszik jó időre beleragadt a zsémbes öregúr szerepébe, de mint ahogy a Vademberek hajszájában, most is nagyon jól áll neki és igazán szórakoztató, ahogy házsártoskodik a cuki kis torzsa rágókkal.

A Nyúl Péter kihagyhatatlan animációs film, a tavaszi szezon igazi jolly jokere, amin a felnőttek és a gyerekek is remekül és önfeledten fognak szórakozni!

Nyúl Péter (kritika)A Nyúl Péter kihagyhatatlan animációs film, a tavaszi szezon igazi jolly jokere, amin a felnőttek és a gyerekek is remekül és önfeledten fognak szórakozni!8.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)8.6

The post Nyúl Péter (kritika) appeared first on Rated.hu.