Elit játszma (kritika)

MEGOSZTÁS

Aaron Sorkin már számtalanszor bizonyította tehetségét forgatókönyvíróként. Több jelölés után a Social Network – A közösségi háló c. film sztorijára végül megkapta a Golden Globe, a BAFTA- és az Oscar-díjat is. Rendezőként azonban csak most debütál. Molly Bloom, a pókerhercegnő önéletrajzi könyve alapján megírta a forgatókönyvet, de ezúttal a rendezést sem engedte ki a kezei közül.

Molly Bloom, akit a Golden Globe díjas Jessica Chastain alakít, tehetséges síelő, jó eséllyel indul az olimpiai aranyért. Sajnos a versenyen balesetet szenved, így kénytelen feladni a sportolói pályafutását. Jogi egyetemre készül, de úgy dönt, hogy halaszt egy évet és inkább munkát keres. Los Angelesbe költözik és személyi asszisztensként kezd dolgozni. Főnöke felajánlja neki, hogy másodállásként segítsen be esténként a pókerklubja vezetésében. Így hirtelen ott találja a magát a felső tízezer legbelsőbb köreiben, ahol hollywoodi hírességek, színészek, rendezők, dúsgazdag üzletemberek a vendégei. Hála az eszének és kitartásának, Molly önálló vállalkozást indít, elcsábítja főnöke vendégeit a saját privát pókerpartijaira. Olyan jól keveri a lapokat, hogy karrierje villámgyorsan ível felfelé, a pénztárcája pedig egyre vastagabb. Erre azonban hamar felfigyel az orosz maffia, akik szintén be akarnak szállni a buliba, majd megjelenik az FBI is. Végül Mollyt letartóztatják illegális játszmák szervezéséért és az egyetlen reménysugár, az ügyvédje, Charlie Jaffey (Idris Elba) talán bebizonyíthatja a bíróságon, hogy a pókerhercegnő nem piszkos játszmát űz.

Aki azt gondolja, egy önéletrajzi könyvből készített film képtelen lesz 140 percig lekötni a figyelmet, óriásit téved. Ugyan nincsenek hatalmas fordulatok és meglepetések, mégis már az első jelenet beszippant és egyetlen másodpercre sem enged el. A történetet maga Molly meséli, nagyrészt az ügyvédjével megosztott sztorikat halljuk, folyamatosan narrálva az eseményeket. Nem bánik fukarul a kártyás szakzsargonnal, amikkel a nagy zsugások biztosan tisztában vannak, de a zöldfülűeket sem fogja zavarni.

Hogy miben rejlik a film sikere? A legfontosabb a fantasztikus forgatókönyv, amit Golden Globe díjra jelöltek, aztán ott van még a meglepően profi rendezés, amit a kezdőnek mondható Aaron Sorkin kiválóan abszolvált, remek az operatőri munka, látványos, feszült és izgalmas pókerjátszmákat látunk, ahol egy pillanat alatt válik valakiből dollármilliomos, míg a másik legatyásodik és ezzel tönkre is megy az egész élete. Mindez azonban mit sem érne egy remek színészi alakítás nélkül, amivel Jessica Chastain ismét egy Golden Globe jelölést zsebelt be. Molly szigorú apját Kevin Costner játssza, és valójában ebben a kis szerepben sem rossz.

Az, hogy egy férfiak uralta világban valaki nő létére ilyen sikeresen tudjon érvényesülni, sajnos nem túl gyakori a mai világban. Molly Bloom nem a szuperszexi ruháival és a tökéletes testével, hanem az eszével, vagányságával, kedvességével és a végtelen diszkréciójával nyerte el a dúsgazdag játékosok bizalmát, vívta ki elismerésüket. Mivel az összes játszmát kívülről figyeli, sokkal hitelesebb képet kapunk az ilyen estekről, ahol milliók cserélnek gazdát. Molly az önéletrajzi könyvében is csak álneveket használ, így a film sem leplezi le a vendégeket. Ez azonban egy percig se zavarjon senkit, hiszen ilyen ez a játék.

Aaron Sorkin, az immáron rendezővé avanzsált Oscar-díjas forgatókönyvíróíró, szórakoztató, izgalmas és igazán szexi filmet készített, amit nem csak a nagy kártyásoknak ajánlok, hanem az olyan pókeranalfabétáknak is, akiknek fogalmuk sincs róla, mi az a rojálflös!

Elit játszma (kritika)Aaron Sorkin, az immáron rendezővé avanzsált Oscar-díjas forgatókönyvíróíró, szórakoztató, izgalmas és igazán szexi filmet készített, amit nem csak a nagy kártyásoknak ajánlok, hanem az olyan pókeranalfabétáknak is, akiknek fogalmuk sincs róla, mi az a rojálflös!9SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)9.1

The post Elit játszma (kritika) appeared first on Rated.hu.