Egy magyar thriller, amitől leteszed a hajad (Hurok – kritika)

MEGOSZTÁS

37A Hurok egy igazán jól sikerült magyar thriller. Madarász Isti a második olyan hazai rendező, aki ezzel a műfajjal próbálkozik. A direktor nem elégedett meg a műfaj kínálta szokványos lehetőségekkel, hanem csavart még rajtuk párat, hogy a végeredmény még bravúrosabb legyen. A Hurok egy pszichoanalitikus időutazás sok akcióval és izgalommal fűszerezve..

A Hurok előtt még csak egy magyar filmet nevezhettünk igazán thrillernek. Mátyássy Áron remek munkája, a Víkend baljós skandináv hangulatával borzolta a mozinézők idegeit tavaly ősszel, most pedig itt van egy olyan film, ami nemcsak szórakoztató, de még az agytekervényinket is megdolgoztatja. A Hurok története ugyanis kifejezetten bonyolult, hiszen az idősíkok szinte a végletekig összekeverednek benne. Ettől azonban egyáltalán nem kell megijedni, mert Madarász képes úgy végigvezetni a történetet, hogy az teljesen érthető és szórakoztató maradjon. A forgatókönyv egészen a végéig tartogat jó pár meglepetést.

scene-san-0865_jhk7

A film hangulata és a sztori egyes elemei is sokban emlékeztetnek Antal Nimród filmjére, a Kontrollra. Ez természetesen nem véletlen, hiszen mindkét film producere Hutlassa Tamás volt. Madarász filmjében még a Kontroll egyik jól ismert figurája, a huligán Gyalogkakukk is feltűnik, utalásként a párhuzamra. (Elég nagy flash. Figyeljétek a lila pólót!)

A Hurok történetének alapja nem túl bonyolult: Ádám (Száraz Dénes) és barátnője Anna (Martinovics Dorina) drogfutárok, illegális gyógyszereket csempésznek külföldre. A pár a gyors meggazdagodás reményében elhatározza, hogy átveri a banda fejét Dezsőt (Anger Zsolt) és lelépnek az utolsó szállítmánnyal. A tervbe azonban indulás előtt hiba csúszik, kiderül, hogy Anna terhes és a lány így már nem akar kockáztatni. Ádámnak sürgősen döntenie kell, hogy milyen utat válasszon, tettei pedig olyan láncreakciót indítanak el az időben, amitől minden összekeveredik és a fiú egy időhurok csapdájába kerül. Csak rajta múlik, hogy hogyan ér véget saját története.

Madarász lassan és folyamatosan fejti fel a kacifántos időszerkezetet, a néző és a főszereplő is ugyanazt tudja az adott pillanatban, együtt haladva ismerik meg ok és okozat viszonyát. Az egyszerű alaptörténet így válik egyszerre összetettebbé.

Nekem kifejezetten tetszett a filmben, hogy az időutazás itt nem pusztán csak science fiction elem, hanem tulajdonképpen egy intenzív személyiség analízis, mellyel a főszereplő esélyt kap az újrakezdésre. Akárcsak a Kontrollban, itt is az emberi lélek jó és rossz oldalának csatáját láthatjuk a vásznon.

A filmben szereplő színészek profin hozzák a tőlük elvárt szintet, bár Száraz Dénes még mindig lehetne egy kicsit erőteljesebb. Anger Zsolt, a magyar filmek mostanában ügyeletes maffiózója újfent remekül játssza a brutális rosszfiút. Kicsit ugyan kezd zavaróvá válni, hogy beleragadt ennek a karakternek a csapdájába, de ez mit sem von le a filmbéli játékából. Martinovics Dorina könnyei engem ugyan nem győztek meg minden alkalommal, de azt nem vitathatom, hogy párosuk Száraz Dénessel működőképes a vásznon.

Madarász jól irányítja színészeit, pontosan tudja, hogy mit akar, határozottsága feszessé és pörgőssé teszi a filmet. Olyan mozivá, amin tényleg nem lehet unatkozni.

A Hurok tehát tovább bővíti a kiváló magyar filmek listáját, ami szerencsére mostanában egyre hosszabbra nyúlik. Reméljük sikerei nyomán majd a thriller műfaja is végképp meghonosodik nálunk!

Egy magyar thriller, amitől leteszed a hajad (Hurok – kritika)A Hurok tovább bővíti a kiváló magyar filmek listáját, ami szerencsére mostanában egyre hosszabbra nyúlik. Reméljük sikerei nyomán majd a thriller műfaja is végképp meghonosodik nálunk!7.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)6.6

The post Egy magyar thriller, amitől leteszed a hajad (Hurok – kritika) appeared first on Rated.hu.