Budapest Noir (kritika)

MEGOSZTÁS

Kondor Vilmos azonos című regényéből Gárdos Éva rendezett egy remek színészi gárdával, és csodaszép korhű jelmezekkel operáló, igazi közönségfilmet.

Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián) az Est bűnügyi újságírója egy fiatal lány rejtélyes halála után kezd nyomozni a 30-as évek Budapestjén. Az egyre rejtélyesebbé váló ügy felgöngyölítésében a nemrég hazatért egykori kedvese Krisztina (Tenki Réka) segíti. A nyomozás előrehaladtával azonban egyre több falba ütköznek, az igazság feltárása nem mindenkinek áll érdekében.
A film noirra jellemző sötét, borús hangulatot nagyon szépen adta vissza a Ragályi Elemér, Ragályi Márton operatőr páros. Sok időt fordítottak a külső helyszínek 1930-as évekre jellemző megjelenítésén. Az alkotók szándékosan nem akartak fekete-fehérben forgatni, ami csak jót tett a filmnek, így szebben meg tudták jeleníteni a külső, illetve a belső helyszínek képi világát. A szálak felderítése közben betekinthetünk az egyre inkább németbaráttá váló Magyarországon uralkodó politikai hangulatba. Az radikalizálódó politikai háttér bemutatása azért is fontos, hogy megértsük az egyes szereplők motivációit. A jelmezek többsége ténylegesen is a 30-as évekből származik, ezek az apró részletek segítik hozzá a nézőt, hogy elkapja a nyolcvan évvel ezelőtti Budapest tényleges hangulatát.

Az erős színészgárda kiválasztására is nagy hangsúlyt fektettek, még a kisebb szerepekre is többkörös válogatáson kellett részt venniük a szereplőknek. A végeredményre nem lehet panasz, napjaink vezető színészei alkotják a szereplőgárda gerincét. Az egyetlen kivétel a főszereplő Gordon Zsigmondot megszemélyesítő Kolovratnik Krisztián, aki jó 8 évvel ezelőtt felhagyott az aktív színészettel. Most is egy véletlennek köszönhetően hívták el a meghallgatásra. A forgatás kezdete már közeledett, mikor a készítők még mindig nem voltak biztosak a férfi főszereplőt illetően. Gárdos Éva és Ragályi Elemér a helyszínek keresgélése közben figyeltek fel a kávéház teraszán hanyagul dohányzó Kolovratnikra. Szerepeltetése jó húzásnak bizonyult. Nagyszerűen kelti életre a kissé kiégett nyomozót, aki az ügy felderítésén túl, belső csatáját is meg kell, hogy vívja. Régi szerelme váratlan felbukkanása rádöbbenti, hogy a lány iránt érzett szerelme erősebb, mint azt be merné vallani magának. Tenki Rékával remekül működik köztük a kémia, hitelesen alakítják a vívódó szerelmespárt. Dobó Kata nagyszerűen hozza Vörös Margót, az elit bordélyház sötét titkokat rejtegető madamját. A film komorabb hangulatát Mucsi Zoltán szórakoztató pillanatai oldják fel. Anger Zsolt, Gellért Vladimir gyilkossági főrendőrt személyesíti meg, saját elmondása szerint is nagyon élvezte a szerepét. Kulka János és Kováts Adél remek párost alkotnak a vásznon.

Aki szereti a régimódi, cigarettafüstben úszó detektív regényének hangulatát, annak garantált a szórakozás.

Budapest Noir (kritika)Aki szereti a régimódi, cigarettafüstben úszó detektív regényének hangulatát, annak garantált a szórakozás.7SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)7.0

The post Budapest Noir (kritika) appeared first on Rated.hu.