Az állam Fritz Bauer ellen (kritika)

MEGOSZTÁS

staat-gegen-fritz-bauer

Fritz Bauert az 1950-es évek végén nevezték ki Hessen államügyészének. A szociáldemokrata jogász, aki zsidó származása miatt maga is több hónapot töltött a heubergi koncentrációs táborban, kinevezése után hajtóvadászatot indított a még szabadlábon lévő SS-tisztek ellen. A nevéhez fűződik az Argentínában bujkáló Adolf Eichmann bíróság elé állítása és kivégzése, valamint a második Auschwitz-per, melyben további 23 vádlottat állítottak bíróság elé az SS tagjai közül. Lars Kraume rendező kiváló történelmi filmje az Eichmann utáni nyomozás izgalmas részleteit mutatja.

Bauer (Burghart Klaußner) gigászi munkája nagyban hozzájárult, hogy az új, demokratikus Németország öntudatára ébredjen és ahelyett, hogy egyszerűen kitörölné a múltat, szembe tudjon nézni történelmi tetteivel, melyek örökre megváltoztatták a világot. Bauer olyan korban küzdött az igazságért, amiben a háborús bűnösök nagy része még mindig aktív szerepet vállalt a közéletben. Ezek az emberek pedig politikai és gazdasági döntéshozókként mindent meg is tettek, hogy akadályozzák az államügyész munkáját. Éppen ezért Bauer igazi szerepét az Eichmann ügyben sokáig titok övezte, hiszen hazaárulással vádolták volna, ha fény derül rá, hogy együttműködött az izraeli titkosszolgálattal.

Kraume filmje méltó emléket állít ennek a hajthatatlanul makacs és bátor férfinak, aki élete kockáztatása árán szerzett elégtételt az áldozatoknak.

Kraume a film alatt folyamatosan a fókuszban tartja az államügyész karakterét. Személyiségén keresztül ismerjük meg a kor nem éppen barátságos viszonyrendszerét. Bauert végletesen magányos emberként ábrázolja a rendező. Ez egyrészről heroikus küzdelméből fakad, másrészről titkolnia kell homoszexualitását is.

Egyetlen barátja és bizalmasa Karl Angermann (Ronald Zehrfeld) kitalált karakter. A készítők tehát nem voltak maximálisan hűek a történelmi tényekhez. Ennek ellenére Angermann személyes története elengedhetetlen részét képezi Bauer történetének. Segít a korrajzban és csak tovább növeli a már amúgy is jelen lévő feszültséget.

A színészek remek munkát végeztek. Klaußner kimagasló a szerepben, de Zehrfeld is szépen teljesít, alakításukra nem lehet semmilyen panasz.

Rendezőnk korrekt munkát végez. A film sztorija alapos, aprólékosan kimunkált és igencsak izgalmas. Életrajzi és történelmi filmnek is kiváló, hiszen Kraume olyan közel visz bennünket Bauer legbelsőbb énjéhez, amennyire csak lehetséges. Mindemellett pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa a háború utáni Németországot és annak visszásságait. Az állam Fritz Bauer ellen kitűnő film, egyértelműen újranézős.

Az állam Fritz Bauer ellen (kritika)Lars Kraume rendező kiváló történelmi filmje az Eichmann utáni nyomozás izgalmas részleteit mutatja.7SzerintünkOlvasói értékelés: (0 Szavazások)0.0

The post Az állam Fritz Bauer ellen (kritika) appeared first on Rated.hu.