Anya, te gyerek vagy? (Liliom ösvény – kritika)

MEGOSZTÁS

liliomösvény

Fliegauf Bence legújabb filmje, a legősibb emberi kapcsolat misztériumáról szól. A szent kötelékről anya és gyermek között, amely végzetszerűen határozza meg egész személyiségünket és sorsunkat. A Liliom ösvény az éltető szimbiózisban feloldódó anyai lélekről mesél, a kimeríthetetlen asszonyi akaratról, amely teremt és gyilkol egyszerre.

Ez a különös és félelmetes mese Rebeka (Stefanovics Angéla) az intézetben nevelkedett fiatalasszony története, aki külön él férjétől és csak néha találkozik kisfiával, Danival (Sótonyi Bálint). Rebeka a találkozások alkalmával egy valószínűtlen, szinte már horrorisztikus mesét mesél Daninak az erdőben lakó Tündérről és fiáról, Aranyomról, aki retteg a házuk körül ólálkodó veszett rókától. Rebeka és Dani találkozásaik alatt együtt járják be ezt az erdőt, ahol nemcsak ezek a mesebeli lények élnek, hanem Dani valódi nagymamája is, akivel még soha nem találkozott. A mese és a válóság határai azonban hamarosan teljesen elmosódnak. Rebekának és Daninak valódi démonokkal kell megküzdeniük, akik a múltból kapaszkodnak beléjük és nem engedik, hogy kilépjenek a sötét erdőből a fénybe.

A film narratívája szilánkosan töredezett. Csak a játékidő végére bontakozik ki teljes valójában az ok- okozati viszony, ami a mese és a valóság között húzódik. Fliegauf flashbackek sorozatával töri meg anya és fia történetét, szinte a végletekig elsatírozva a múltat és a jelent, összekeverve a fantáziát és a valóságot.

A gyerekjátékokról készült közelik és az éjszakai felvételek lassú folyamatossága különös feszültséget kölcsönöz a filmnek, amitől az valóban félelmetes és izgalmas lesz. Persze nem olyan egyszerű és hatásvadász módon, mint mondjuk egy horror film. A félelmetes lények Rebeka lelkében lopakodnak. Ez a belső harc pedig sokkal ijesztőbb és megrázóbb, mint azt első pillantásra gondolnánk. A fiatal édesanya még valamilyen szinten maga is gyermek, aki képtelen beszélni az őt ért szörnyű bántalmazásról. Azért használja segítségül a mesék nyelvezetét, hogy kimondhassa a kimondhatatlant és valahogy megküzdjön múltjával.

Bár Rebeka és Dani kapcsolata meghittnek tűnik, a nézői szem könnyen felfedezheti benne az apró repedéseket és hibákat. Rebeka fiától vágyik megkapni azt a szeretetet, amit saját gyerekkorában nem kapott meg. Ők ketten egy teljes egészet alkotnak, mintha Rebeka csak azért szülte volna a fiút, hogy legyen végre valaki, aki szeresse, hiszen a gyermeknek kötelessége szeretni az anyját, még akkor is, ha az anya nem funkcionál jól ebben a kapcsolatban.

Rebeka folyamatosan küzd azért, hogy megtörje a családjából hozott rossz szülői mintákat, de óhatatlanul is belezuhan a csapdákba, amiket anyja és apja ástak meg neki saját viselkedésükkel. Alkalmatlan szülők alkalmatlan gyerekekén, Rebekára hárul a feladat, hogy más mintát mutasson Daninak, ám a végső harcot valószínűleg csak a kisfiú vívhatja meg saját magáért. Nincs érzékenyebb és szebb dolog az anya és gyermeke közti kapcsolatnál. Egy sérült lelkű anya azonban bármennyire is szeretne békét teremteni saját gyermekének, valószínűleg csak szenvedést és bánatot fog okozni neki.

Fliegauf biztos kézzel vezeti színészeit a film tetőpontjáig, ahol is Stefanovics Angéla játéka teljesen letaglózza az embert. Rendezőnk a tisztítótűz erőteljes metaforájával szimbolizálja az utat, amire anya és fia közösen lépnek rá, hiszen ezt nem történetük vége, hanem egyértelműen az eleje.

A Liliom ösvény egy csodálatos film, amit minden szülőnek látnia kell, mert ez a történet megadja nekik azt az élményt, hogy kívülről láthassák önmaguk és gyermekeik viszonyát, még akkor is, ha ez a személyes érintettség miatt gyakorlatilag lehetetlen. Ez a film képes repedést nyitni a bezárult lelkeken. Igazi katartikus élmény!

Anya, te gyerek vagy? (Liliom ösvény – kritika)A Liliom ösvény egy csodálatos film, amit minden szülőnek látnia kell, mert ez a történet megadja nekik azt az élményt, hogy kívülről láthassák önmaguk és gyermekeik viszonyát, még akkor is, ha ez a személyes érintettség miatt gyakorlatilag lehetetlen.8SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)7.0

The post Anya, te gyerek vagy? (Liliom ösvény – kritika) appeared first on Rated.hu.