A karácsony nem ezt érdemli (Hivatali karácsony – kritika)

MEGOSZTÁS

Minden év decemberében kötelező jelleggel jelennek meg az ünnepi hangulatú filmek, melyek a köznép karácsonyi hangolódásán felkapaszkodva igyekeznek kisebb nagyobb szeletet kiszakítani maguknak az év végi mozis hajrá jegybevételeiből. A Másnaposok-trilógia és a Rossz anyák írópárosa ezúttal az év végi céges bulikban látott meg valamit, amivel reményeik szerint megfoghatják a filmrajongókat. A Hivatali karácsony egy jó adag alpárisággal és amolyan Project X féle bulihormonnal próbál maradandót alkotni.

Clayt (T.J. Miller) a beosztottak nagy kedvence, aki az év vége közeledtét nagy bulival akarja emlékezetessé tenni. A probléma viszont ezzal az, hogy Clay nővére, egyben a cég feje, Carol (Jennifer Aniston) nem hogy bulira, inkább üzletági felszámolásra készül, lehetőleg még karácsony előtt. Mikor a cég beosztottjai épp lemondanának az állásukról, és egyben a nagy buliról is, akkor feltűnik a színen egy potenciális befektető, Walter (Courtney B. Vance). Clay mindenáron meg akarja nyerni a pénzes üzletembert, hogy megmentse a cég becsületét, és kedvenc alkalmazottai állását is. A jófej műszaki igazgatóval (Jason Bateman) minden idők legnagyobb céges buliját hozzák össze, ahol nincs határ: ömlik az alkohol, fogynak a füves cigik, lángra gyúlnak a karácsonyfák, és a szexre kiéhezett kollégák is egymásra vetik magukat.

Jason Bateman lassan az újkori amerikai vígjátékok kihagyhatatlan figurájává növi ki magát. Az ő szerepeltetése a film egyik üde színfoltja, aki feledteti velünk, hogy Jennifer Aniston egy abszolút nem rá szabott karakter bőrébe bújva keménykedik. A közel ötven évesen is szexi színésznő nem vállalt be ezúttal olyan meredek beszólásokat, mint a Förtelmes főnökök első és második részében, de a komolyan vehető szívtelen cégvezetőt is elég nehéz meglátni benne. T.J. Miller viszont vele ellentétben rohadt vicces és nagyot ment az amúgy mérsékelten humoros forgatókönyvön.

A filmkészítők nagyítóval keresik a lehetőséget arra, hogy milyen mindenkit érintő témát dolgozhatnak még fel a mozivásznon és meglepetten vehették észre, hogy az év végi céges bulik valahogy eddig nem nagyon szolgáltattak alapanyagot, pedig a legemlékezetesebb sztorikat ezek a rendezvények adhatják az évben. Hogy aztán ez megért-e, egy amúgy új köntösbe csomagolt átlagos party-filmet (mely a vége felé egy Projekt-X féle állatkodásba csap át), azt a Hivatali karácsony nem kimondottan erősíti meg. Őrült jelenetekből nincs hiány, de igazából semmi újat nem tud felmutatni, sőt, túl sok új poénnal sem bűszkélkedik.

Ha választani lehet, inkább ezerszer is a Reszkessetek betörők, vagy az Igazából szerelem legyen az a film, amivel hangolódunk az ünnepekre, a Hivatali karácsony sajnos nem fog felsorakozni a karácsonyi kultfilmek szűk sorába.

A karácsony nem ezt érdemli (Hivatali karácsony – kritika)A Hivatali karácsony sajnos nem fog felsorakozni a karácsonyi kultfilmek szűk sorába.5SzerintünkOlvasói értékelés: (1 Szavazás)5.5

The post A karácsony nem ezt érdemli (Hivatali karácsony – kritika) appeared first on Rated.hu.